Broskvový koláč s vanilkovým krémem

od sladkainsp

Dneska si spolu upečeme jeden z mých oblíbených receptů a to broskvový koláč z křehkého těsta s vanilkovým krémem.
Zdeněk Tokár

Broskvový koláč

Doba přípravy: Doba pečení:
Výživové hodnoty: 200 kalorie 20 grams tuky

Ingredience

Korpus:
210 g hladké mouky
140 g másla
70 g cukru krupice
1 žloutek
špetka soli
vanilka

Ovocná náplň:
2 velké broskve
2 lžíce krystalového cukru
2 lžíce hladké mouky

Vanilkový krém:
75 ml plnotučného mléka
75 ml smetany na šlehání
½ vanilkového lusku
55 g cukru
2 vajíčka

Instrukce

Korpus

Mouku se špetkou soli a studené máslo nakrájené na kostičky dáme do mísy robotu a pomoci K-metly, při střední rychlosti, vypracujeme v konzistenci hrubší strouhanky (drobenky). Tento krok nám zabezpečí to, že máslo obalí mouku a znemožní kontakt lepku s vodou, která lepek aktivuje a těsto by po upečení bylo tvrdé.

V dalším kroku zamícháme cukr a vanilku. Nakonec přidáme žloutek a těsto zpracujeme v robotu, až se vše spojí.

Těsto vyválíme dle tvaru a velikosti formy na tloušťku 3 až 5 mm a necháme v lednici odležet cca 20 min. (Já těsto vyvaluji v této fázi,  jelikož po odležení v lednici se díky máslu hůř vyvaluje a praská)

Vyválené těsto přeneseme do formy a důkladně jím formu vyplníme. Těsto nakonec propícháme vidličkou a důkladně přikryjeme alobalem. Takto připravenou formu s těstem opět dáme do lednice na 15 až 20 min, popřípadě do mrazáku.  Děláme z toho důvodu, protože těsto musíme dávat do trouby studené, aby se při pečení nesmrsklo. Do vychlazené formy s těstem a vystlané alobalem vysypeme rýži (popřípadě fazole nebo se prodávají keramické kuličky přímo na to určené), která nám zabrání tomu, aby se při pečení těsto zvedlo. Pečeme 15 min při cca 190 C na horký vzduch, po 15ti minutách odstraníme alobal s rýží a dopékáme ještě asi 5 min. Přesný čas záleží na troubě,  řiďte se barvou korpusu. Pokud by šel alobal špatně sundat, nechte formu trochu zchladit.

Mezi tím si připravíme ovocnou náplň a vanilkový krém.

Asi dvě velké broskve vypeckujeme, nakrájíme na kostičky a smícháme s cukrem. Necháme chvíli stát (aby ovoce tzv. pustilo šťávu) a nakonec smícháme s hladkou moukou.

Na vanilkový krém si v hrnci smícháme mléko, smetanu, přidáme semínka z ½ vanilkového lusku a přivedeme k varu. Zvlášť v misce si vyšleháme vejce s cukrem, do kterých za stálého míchání přilijeme vařící mléko se smetanou a vanilkou.

Předpečený korpus naplníme připravenými broskvemi, vložíme do trouby a zalijeme připraveným vanilkovým krémem.  Pečeme cca 30 min při 160 C na horký vzduch.

Nakonec koláč posypeme krystalovým cukrem a zapečeme pod grilem. Ovšem, pokud máte flambovací pistoli, použijte ji na vytvoření karamelové krustičky.

Koláč doporučuji krájet a podávat důkladně vychlazený.

Mohlo by se vám líbít